VOOR 22:00 BESTELD VOLGENDE WERKDAG IN HUIS  VEILIG BETALEN  SPAAR VOOR EXTRA KORTING  GRATIS VERZENDING BOVEN €55,-*  ONZE KLANTEN GEVEN ONS EEN 8,8

de NEE-NEE sticker

beter milieu

Wie kent die uitdrukking niet "Een beter milieu begint bij jezelf"

Ik woon het grootste deel van mn leven in Amsterdam maar sinds een paar maanden ben ik woonachtig in een dorpje iets meer ten noorden.

In Amsterdam had ik de bekende NEE-NEE sticker op mn brievenbus, in eerste instantie omdat de folders ongelezen de vuilnisbak in zouden verdwijnen en het dus doodzonde en een onnodige belasting is voor het milieu. Daarnaast worden het tegenwoordig zulke grote pakketten (ook nog eens in een plastic zakje) dat mn brievenbus binnen de kortste keren vol zit.

Ook het op de straat vinden van zulke folders net na het rondbrengen omdat mede stadsbewoners andere normen en waarden hanteren is mij een doorn in het oog, ik kan mij daar vreselijk druk over maken. Regelmatig, als ik met mijn dochtertje van het huis naar de groenteboer loop en weer terug, rapen we de folders op en gooien deze dan in de vuilcontainers. 

Maar goed, ik had het dus over de stickers 

Zoals gezegd woon ik dus ook boven Amsterdam en omdat ik veel vanuit huis werk in het huis van mijn vriendin, valt het mij dus op hoe vaak en hoe veel folders er dus worden rondgebracht, het is echt letterlijk elke dag, Van sommige firma's meerdere in 1 week. 

Hieronder een foto van de folders die we afgelopen weekend ontvingen ,...33 stuks! en waarvan de meesten ook nog eens halve boekwerken waren.

folders

Tijd dus om ook hier een NEE-NEE sticker op de bus te plakken ! :)

In mijn zoektocht naar NEE-NEE stickers kwam ik deze tegen; Een NEE-NEE sticker van Nudge, een organisatie die zich bezich houdt met het verbeteren van de wereld om ons heen. https://www.nudge.nl/projects/gratis-nee-nee-sticker-nee-ja-sticker-bestellen/

Dus, kan jij ook zonder al die onnodige folders ? bestel de NEE-NEE sticker bij Nudge en draag bij aan een beter milieu.

Nog een paar tips

Minder water - Sta jij het liefst zo lang mogelijk onder de douche? Dat is dus he-le-maal niet goed voor het milieu. Probeer dus een beetje korter te douchen. Wil je nog minder water verspillen? Draai de kraan dan bijvoorbeeld dicht als je shampoo in je haar doet. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen.

Kleren kopen - Loop je het liefst elke dag in een andere outfit? Dan heb je vast heel veel kleren. Maar wist je dat het maken van kleding een heleboel water kost? Het is dus beter om een paar goede kledingstukken te hebben in plaats van een heleboel (goedkope) broeken en T-shirts die je snel weer weggooit. Ga voor een paar goede items en onthoud: combineren is de truc. 

Wist je dat er bijvoorbeeld gemiddeld 7500 liter water wordt gebruikt bij de productei van 1 spijkerbroek ? (lees meer)

Boodschappen tas - Dit is echt een kleine moeite, hergebruik de plastic tas die je de laatste keer hebt gekocht of schaf een stevige katoenen tas aan die je jaren lang kan gebruiken. Vergeet je steeds een plastic tas mee te nemen ? bewaar je lege flessen erin en je neemt de tas automatisch mee.

Flesje vullen - Heb je een leeg plastic flesje? Gooi 'm niet weg, maar gebruik het opnieuw. Het maken van flesjes (ook van blikjes trouwens) kost veel energie. Zonde dus als je steeds een nieuwe gebruikt, toch? en dit geldt natuurlijk voor veel plastic (en glazen) wegwerp potten etc. Gooi ze niet weg maar geef ze bijvoorbeeld een nieuw leven in de schuur om kleine voorwerpen handig in op te slaan.

plastic flessen

Minder vlees - Ook door minder vlees te eten kun je de aarde helpen. Voordat een stukje vlees op jouw bord ligt, is er al heel veel aan vooraf gegaan. Zo moet een varken of koe bijvoorbeeld ook ergens leven en te eten krijgen. Helemaal vegetarisch worden, is natuurlijk het beste. Maar het helpt ook al als je het stukje vlees af en toe een keertje weglaat.