VOOR 22:00 BESTELD VOLGENDE WERKDAG IN HUIS  VEILIG BETALEN  SPAAR VOOR EXTRA KORTING  GRATIS VERZENDING BOVEN €55,-*  ONZE KLANTEN GEVEN ONS EEN 8,8

Alles over de verschillende eiwitten

Zelf zien we vaak ook door het bos de bomen niet meer. Je hoort van iedereen dat je eiwitten moet nemen als je gaat sporten.
Eiwitten zijn één van de meest gebruikte supplementen door (kracht)sporters. Ze staan bijna synoniem voor spiergroei. Toch krijgen we met onze voeding ook behoorlijk wat eiwitten binnen. Is een eiwitsupplement dan nog wel nodig? En welke verschillende eiwitsupplementen zijn er allemaal?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten vervullen verschillende functies in het lichaam. Het meest bekend is de functie van bouwstof. Alle weefsels en organen in ons lichaam, waaronder spieren, huid, botten, zenuwstelsel bestaan voor een deel uit eiwitten. Daarnaast maken eiwitten onderdeel uit van enzymen, hormonen en receptoren en zijn ze onmisbaar voor een goede afweer. Het lichaam van een volwassenen bestaat voor ongeveer 12 kg uit eiwitten. Dat is tien keer meer dan de hoeveelheid calcium in onze botten. Alle eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Zowel de eiwitten in ons lichaam als de eiwitten in ons voedsel. We kennen er in totaal 22, waarvan het lichaam er zelf 13 kan aanmaken uit andere aminozuren. Dit zijn de niet-essentiële aminozuren. De overige 9 aminozuren moeten we met onze voeding binnenkrijgen en zijn daardoor essentieel (fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine).

De eiwitkwaliteit

De mate waarin de aminozuren uit ons voedsel gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van lichaamseiwitten is afhankelijk van de eiwitkwaliteit, die weer wordt bepaalt door de verteerbaarheid en de hoeveelheid essentiële aminozuren. De dierlijke eiwitten zoals in vlees, vis, zuivel en eieren hebben een hoge eiwitkwaliteit. Plantaardige eiwitten zoals in brood, rijst en pasta hebben een redelijk lage eiwitkwaliteit, met uitzondering van soja.

Hoeveel eiwit hebben we nodig?

Eiwitten bevatten in tegenstelling tot koolhydraten en vetten stikstof. De behoefte aan eiwit kan berekend worden aan de hand van de stikstofbalans. Het eiwit uit de voeding moet namelijk het stikstofverlies via urine, ontlasting, haar, nagels en transpiratievocht goedmaken. Daarnaast dient eiwit ervoor om eventueel te voorzien in de extra behoefte aan stikstof voor bijvoorbeeld (spier)groei, zwangerschap en lactatie. Op basis van deze stikstofbalansstudies is voor gezonde volwassenen op populatieniveau een eiwitbehoefte gevonden van 0,8 gram/kg lgw/dag. Voor vegetariërs en veganisten is die behoefte respectievelijk 20 en 30% hoger, omdat die in het algemeen meer voedingsmiddelen eten en drinken met een lagere eiwitkwaliteit. Sporters hebben ook een hogere eiwitbehoefte. Studies laten zien dat duursporters 1,2-1,4 gram/kg lgw/dag nodig /hebben en krachtsporters 1,6-1,7 gram/kg/lgw/dag. Afgetrainde krachtsporters hebben tijdens caloriebeperking zelfs 2,3-3,3 gram/kg vetvrije massa/dag nodig.

Is een eiwitsupplement zinvol en wel echt nodig ?

Gemiddeld krijgen volwassenen Nederlanders ongeveer 80 gram eiwit per dag binnen, wat 15% is van het totaal aantal calorieën. Wanneer we een lichaamsgewicht van 70 kg aanhouden is dat 1,1 gram/kg lgw/dag. Genoeg voor de gezonde niet-sporters, maar voor veel duur- en krachtsporters niet optimaal en zeker als je op leeftijd geraakt, dan is je opname lager en de behoefte hoger wegens de natuurlijke afname aan spiermassa na je 40ste. Wanneer de eiwitbehoefte met de voeding niet gehaald wordt, kunnen eiwitsupplementen zinvol zijn. Studies laten ook zien dat het gebruik van een eiwitsupplement de spiermassa en de spierkracht kan laten toenemen, mits de trainingsprikkel adequaat is en zelfs wanneer de eiwit-inname uit de voeding al minimaal 1,2 gram/kg lichaamsgewicht was.

Verschillende eiwitsupplementen

De eiwitten in een eiwitsupplement kunnen van verschillende oorsprong zijn. Ze kunnen afkomstig zijn van melk (whey, caseïne), ei of planten (soja, rijst, erwten). Het soort eiwit heeft invloed op onder andere de biologische waarde en de snelheid van opname.

Whey-eiwit (Wei eiwit)

Er zitten twee soorten eiwitten in melk: caseïne (80%) en whey (20%). Whey (wei) is het meest gebruikte eiwit door sporters. Het is de vloeistof die achterblijft bij de kaasbereiding. De whey-eiwitten staan bekend om hun hoge biologische waarde, snelle opname en hoge concentratie BCAA’s (23-25%). BCAA’s zijn drie vertakte keten aminozuren (leucine, isoleucine en valine) die betrokken zijn bij de spiergroei.

Caseïne-eiwit

Het meest voorkomende eiwit in melk is caseïne. Dit eiwit heeft een andere aminozuursamenstelling en lagere biologische waarde dan whey en wordt door de langere peptideketens langzamer verteerd en opgenomen. Dat heeft tot gevolg dat de aminozurenpiek lager ligt, maar dat het lichaam er wel langer over kan beschikken. Een eiwitsupplement met caseïne heeft dan ook de voorkeur om te voor het slapen gaan.

Ei-eiwit

Een goed opneembare vorm van eiwit met een hoge biologische waarde is het eiwit uit ei. In tegenstelling tot de melkeiwitten zit er geen lactose in.

Plantaardig-eiwit

Veel veganistische eiwitpoeders worden gemaakt van plantaardige proteïnen uit bijvoorbeeld hennep, erwten of gekiemde bruine rijst. Hennep proteïne is hierbij vrij uniek, want het bevat behalve een groot gehalte aan plantaardige proteïnes alle essentiële aminozuren en een flinke hoeveelheid enzymen en antioxidanten, zoals vitamine E en lecithine, welke beide belangrijk zijn voor een gezonde hersenchemie. Lecithine ondersteunt tevens een gezonde leverfunctie, waarmee de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt bevorderd. Daarnaast bevat hennep proteïne meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen en het is rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, welke ons immuunsysteem versterken en helpen om oud en beschadigd weefsel te herstellen en nieuw weefsel aan te maken. Bovendien bevat hennep proteïne chlorofyl en het anti-ontstekingsvetzuur G.L.A., die beiden ook voorkomen in onder andere spirulina en die bekend staan om de hormoon regulerende werking en ontstekingsremmende kwaliteiten.

Soja-eiwit

Voor vegetariërs en veganisten is een eiwitsupplement op basis van soja-eiwitten een goede optie. Deze worden gemaakt van sojabonen die, voor een plant, veel eiwit bevatten (36%) en ook nog een behoorlijke biologische waarde hebben. In tegenstelling tot de melkeiwitten zit er geen lactose in. De aminozuursamenstelling wijkt wel af van die van whey. Interessant is dat er in soja-eiwit meer van de aminozuren arginine en glutamine zitten. Deze aminozuren spelen bij het spiermetabolisme en het immuunsysteem, hoewel een klein deel van de glutamine uit de voeding in het bloed verschijnt.

Over soja-eiwit wordt weleens gezegd dat het de testosteronspiegel verlaagt, waardoor het niet geschikt zou zijn om spiermassa mee op te bouwen. Dit is onderzocht en daaruit blijkt niet dat soja-eiwitten een ongunstig effect hebben op vrij testosteron, totaal testosteron en SHBG (geslachtshormoonbindend globuline, Eng.: sex hormone-binding globulin).

Tabel 1: De biologische waarde van verschillende soorten eiwitten.

Soort Eiwit Biologische waarde

Whey (Wei) 100
Ei 88-100
Caseine 80
Soja 74

Verschil in bewerking

Er is niet alleen een verschil in het soort eiwit. Er is ook een verschil in de bewerking wat invloed heeft op de verteerbaarheid en de zuiverheid van het eiwitsupplement.

Concentraat

Een eiwitconcentraat is het instapmodel. De meeste koolhydraten en vetten zijn eruit gefilterd, maar niet allemaal. In een eiwitsupplement voor sporters bevat een eiwit-concentraat ongeveer 80% eiwit.

Isolaat

Een eiwitisolaat is het meest zuivere eiwitsupplement. Met behulp van micro-filtratie en eventueel andere technieken (ion-exchange) zijn de meeste koolhydraten en vetten eruit gefilterd. Het eiwitaandeel is daardoor 90% of meer.

Hydrolisaat

De darmen kunnen intacte eiwitten niet opnemen. Daarvoor zijn ze te groot en moeten ze eerst afgebroken worden tot kleine peptiden en vrije aminozuren. Het lichaam is daartoe prima in staat met behulp van eiwitsplitsende enzymen (proteasen). Om de verteerbaarheid van een eiwitsupplement te verbeteren kunnen de eiwitten al zijn voorverteerd. De eiwitten zijn dan ‘gehydroliseerd’ en er wordt dan gesproken van een hydrolisaat.

Tabel 2: De samenstelling van verschillende soorten whey-eiwitten.

Soort Eiwit Eiwit (%) Lactose (%) Vet (%)
Whey (Wei) Poeder 11-15 65-75 1 - 1,5

Whey (Wee) Cconcentraat 25-89 4-52 1-9
Gehydroliseerd > 80 90 0,5 - 1 0,5 - 1

Conclusie

De eiwitbehoefte van veel sporters is verhoogd. Vaak kunnen ze daarin voorzien met de eiwitten uit de reguliere voeding. Wanneer dat niet lukt of lastig is, kan het gebruik van een eiwitsupplement zinvol zijn. Als je geen consessies wilt doen aan kwaliteit hebben de producten van Third Wave Nutrition onze voorkeur. Dit zijn plantaardige proteine blends van Rijstproteine, Erwtenproteine en Hennepproteine. Deze blend heeft als voordeel dat het een perfecte combinatie is met als resultaat een compleet aminozuren profiel en hoog in BCAA's. 

15 artikel(en)

per pagina

 • Plantforce Synergy Proteïne - Naturel - 800 gram

  Third Wave Nutrition
  1 beoordeling(en)

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK KORTINGSCODE ILH30PF EN NEEM TIJDELIJK 30% KORTING 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 800 gr
  € 38,95

 • Plantforce Synergy Proteïne - Naturel - 400 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEER VAN DEZE TIJDLIJKE MEGA KORTING 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 400 gr
  € 23,85

 • Plantforce Synergy Proteïne - Chocolade - 400 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK NU KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEER TIJDELIJK VAN DEZE MEGA KORTING

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 400 gr
  € 23,85

 • Plantforce Synergy Proteïne - Vanille - 400 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEERD NU TIJDELIJK VAN DEZE MEGA KORTING

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 400 gr
  € 23,85

 • Plantforce Synergy Proteïne - Berry - 400 gram

  Third Wave Nutrition

  Third Wave Nutrition (TWN) rijst proteïne poeder is ontwikkeld voor de gezondheid bewuste mensen, die op zoek zijn naar een product dat aan hun hoge kwaliteitseisen en de natuurlijke smaak kan voldoen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit misschien wel het aller beste proteïne poeder in de wereld is.

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE ! MET KORTINGSCODE PF30"

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 400 gr
  € 23,85

 • Plantforce Synergy Proteïne - Chocolade - 800 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK NU KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEERD NU TIJDELIJK VAN DEZE MEGA KORTING

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 800 gr
  € 38,95

 • Plantforce Synergy Proteïne - Vanille - 800 gram

  Third Wave Nutrition
  2 beoordeling(en)

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 20/25% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK NU DE KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEERD VAN DE MEGA KORTING 

  • Superieur in smaak en kwaliteit aan vergelijkbare producten als Sunwarrior en Orangefit 
  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 800 gr
  € 38,95

 • Plantforce Synergy Proteïne - Vanille - 20 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK NU DE KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEER VAN DE TIJDELIJKE MEGA KORTING 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 20 gr

  • 10 voor € 1,95 p/s. en bespaar 15%
 • Plantforce Synergy Proteïne - berry - 20 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 20/25/30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  MAAK NU GEBRUIK VAN DE TIJDELIJKE KORTINGSCODE ILH30PF DIE JE MAARLIEFST 30% GEEFT 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 20 gr

  • 10 voor € 1,95 p/s. en bespaar 15%
  • 100 voor € 1,38 p/s. en bespaar 40%
  • 300 voor € 1,26 p/s. en bespaar 45%
 • Plantforce Synergy Proteïne - Chocolade - 20 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  MAAK NU GEBRUIK MET KORTINGSCODE ILH30PF VAN EEN GEWELDIGE KORTING VAN 30% 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 20 gr

  • 10 voor € 1,95 p/s. en bespaar 15%
  • 20 voor € 1,42 p/s. en bespaar 38%
 • Plantforce Synergy Proteïne - Naturel - 20 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 20/25/30% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  MAAK NU GEBRUIK VAN DE TIJDELIJKE KORTINGSCODE ILH30PF DIE JE MAARLIEFST 30% GEEFT 

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 20 gr

  • 10 voor € 1,95 p/s. en bespaar 15%
  • 20 voor € 1,42 p/s. en bespaar 38%
 • Plantforce Synergy Life Proteïne - Naturel - 400 gram

  Third Wave Nutrition
  Third Wave Nutrition (TWN) rijst proteïne poeder is ontwikkeld voor de gezondheid bewuste mensen, die op zoek zijn naar een product dat aan hun hoge kwaliteitseisen en de natuurlijke smaak kan voldoen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit misschien wel het aller beste proteïne poeder in de wereld is.
  Inhoud: 400 gr
  € 26,75

 • Plantforce Synergy Life Proteïne - Chocolate - 400 gram

  Third Wave Nutrition

  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof 
  • Goede smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verterenVrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteine verkrijgbaar
  Inhoud: 400 gr

  • 2 voor € 22,50 p/s. en bespaar 10%
 • Plantforce Synergy Life Proteïne - vanille - 400 gram

  Third Wave Nutrition
  Third Wave Nutrition (TWN) rijst proteïne poeder is ontwikkeld voor de gezondheid bewuste mensen, die op zoek zijn naar een product dat aan hun hoge kwaliteitseisen en de natuurlijke smaak kan voldoen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit misschien wel het aller beste proteïne poeder in de wereld is.
  Inhoud: 400 gr
  € 24,95

 • Plantforce Synergy Proteïne - Berry - 800 gram

  Third Wave Nutrition

  "GET READY FOR SUMMER" KORTING IN APRIL EN MEI VAN 20/25% OP DE PRODUCTEN VAN PLANTFORCE !

  GEBRUIK NU DE KORTINGSCODE ILH30PF EN PROFITEERD VAN DE MEGA KORTING 

  • Superieur in smaak en kwaliteit aan vergelijkbare producten als Sunwarrior en Orangefit 
  • Een perfecte mix van rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit
  • Geen zoetstof
  • Heerlijke smaak
  • Gladde textuur
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Hoog in BCAA (branch brain amino acids)
  • Gemakkelijk te verteren. Vrij van allergenen zoals zuivel, soja en gluten
  • RAW en veganistisch
  • Aangetoond de schoonste proteïne verkrijgbaar
  Inhoud: 800 gr
  € 38,95

15 artikel(en)

per pagina